· 

Naar de middelbare school, raak ik nu mijn kind kwijt?

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/261771797075014429/
Bron: https://nl.pinterest.com/pin/261771797075014429/

Een musical, kamp en een eindfeestje zorgden er voor dat het afscheid duidelijk was. Dit was de basisschool, je hebt hier veel geleerd, je bent gegroeid van een koddige kleuter naar een prepuber met een eigen mening en soms misschien al een grote mond. En nu zes weken later is alles gereed en loopt de spanning op. Een rugzak met nieuwe pennen, potloden, onbeschreven schriften en een hippe agenda liggen te wachten op maandag. De eerste schooldag op de middelbare school. Super spannend natuurlijk, ook voor jou als ouder. Een nieuwe klas, levert nieuwe vriendjes en vriendinnetjes op en misschien ook al wel een eerste liefde. De meeste kinderen in de klas hebben een telefoon, compleet met appgroepen. Er wordt gewerkt met een rooster, dat nogal eens verandert door lesuitval. En als klap op de vuurpijl transformeert je kind in een puber. Daar zul je als ouder misschien best wel eens van wakker liggen, want hoe zorg je er nou voor dat je kind vrijheid ervaart en dat je als ouder toch de grip niet verliest?

Voor kinderen op de middelbare school verandert alles heel snel. Zowel de wereld om ze heen als zijzelf zijn onderhevig aan flinke veranderingen. Sommige van deze veranderingen zijn goed te merken voor jou als ouder. Er komen momenten dat je denkt, “is die broek nu alweer te klein, die heb je net?!” Ook groei van lichaamshaar met bijbehorende luchtjes, rijping van de geslachtsorganen (ontluiking van de borsten en menstruatie bij meisjes, groei van scrotum en penis en eerste zaadlozing bij jongens), stemmingswisselingen en puistjes kondigen de puberteit aan. Naast dat er lichamelijk veel gebeurt, wordt die klas ook heel belangrijk. Voor pubers zijn vrienden heel belangrijk. Om te ontdekken wie ze zijn en waar ze voor staan, hebben pubers een klankbord nodig. En dat vinden zij onder zijn leeftijdsgenoten. Daarom willen ze graag bij een groep horen en zullen ze het gedrag en bijvoorbeeld kledingstijl en muzieksmaak van de groepsleden overnemen. Nu kan het natuurlijk zijn dan je als ouder de gekozen groep van uw kind niet de beste keuze vindt. De contacten verbieden, of de groep negatief wegzetten zal een averecht effect hebben. Liever ga je een open gesprek aan met je kind. Probeer uit te vinden waarom juist deze groep hem zo aantrekt, wat levert deze groep je kind op. Nodig de andere kinderen uit en probeer ze te leren kennen. Dat kan heel goed door een kopje thee te brengen bij het huiswerk maken, of even de was weg te leggen als ze op hun kamer zitten, maar ook door ze een keer uit te nodigen voor het avondeten bijvoorbeeld. Daarna kun je aan je kind uitleggen dat bepaald gedrag of bepaalde keuzes niet passen bij jullie gezin en dat je verwacht dat je kind hier rekening mee houdt. Naast dat je de verantwoordelijkheid en de consequenties van bepaald gedrag bij je kind neerlegt, is het uiteraard van belang om hele duidelijke afspraken te maken, bij voorkeur met bijbehorende consequenties. Over een aantal zaken is het essentieel om (nieuwe) afspraken te maken als uw kind naar de middelbare school gaat;

  • Huiswerk; een vast moment op de dag, zonder telefoon, bij voorkeur in de huiskamer.
  • Telefoon gebruik; wanneer gaat hij aan en uit. Hij mag niet mee naar bed.
  •  Eten; minimaal 1x per dag samen, een mooi moment om af te stemmen en te praten.
  • Zakgeld/ kleedgeld; zorg dat je overzicht houdt over uitgaven van je puber.
  • Regels thuis; wat kan wel, wat niet
  • Regels buitenshuis; laten weten waar je bent en hoe laat je thuis bent.

Kinderen en pubers gedijen het beste bij duidelijkheid. Hun gedrag vraagt hierom en eist van jou als ouder grenzen. Wanneer je als ouder duidelijke grenzen hanteert, weet uw kind waar zijn bewegingsvrijheid zit en leert hij dat zijn keuzes gevolgen hebben. Je zult merken dat uw kind de grenzen probeert op te rekken of er grote passen overheen maakt. Dan is het aan jou om duidelijk en rustig uit te leggen wat de regel is, wat er is misgegaan en welke consequentie dat heeft. Dit gesprek moet je niet aangaan als je boos bent, maar wanneer je in staat bent om het gedrag rustig te bespreken. Je zult merken dat deze aanpak zorgt voor duidelijkheid en rust in je gezin én dat jouw puber zich gehoord en serieus genomen voelt. Dit geeft hem een gevoel van veiligheid, waardoor hij eerder naar je toe zal komen als hij verdrietig is, iets doms gedaan heeft of juist heel blij is. Zo geef je hem vrijheid, maar ook de geborgenheid die hij nodig heeft om uit te groeien tot een verantwoordelijke volwassene.

 

Mocht je na deze tips nog vragen hebben of kunt je hulp gebruiken om bovenstaande te bereiken, kijk dan hier.

Reactie schrijven

Commentaren: 0