· 

Die arme brugpieper met zijn enorme schooltas, ouders help!

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/261771797075014429/
Bron: https://nl.pinterest.com/pin/261771797075014429/

Als ik u vraag om een brugpieper te beschrijven lukt dat vast. U stelt zich een jongen of meisje voor van een jaar of twaalf, misschien een beugel en wat beginnende jeugdpuistjes. Een schuchtere blik in de ogen én een hele grote rugzak. Zo een die helemaal vol zit met boeken, pennen, schriften, geodriehoeken, liniaal, kleurpotloden, stiften, telefoon, oplader, multomap met voldoende losse blaadjes, schaar, pritstift, gymspullen, laptop en ook nog wat boterhammen, drinken, fruit en een koek. Ik heb heel wat jaren voor de klas gestaan en me verbaasd over wat er allemaal uit die tassen kwam. Maar ook over hoe die kinderen het voor elkaar kregen om overeind te blijven en niet als een schildpad op zijn schild, om te kukelen en met spartelende beentjes proberen om weer overeind te komen. Ook nu zie ik ze weer fietsen met die enorme pukkels op hun rug en altijd heb ik dan toch een beetje medelijden en terecht, want dit persbericht ontving ik deze week in mijn mailbox;


 45% brugklassers heeft een te zware schooltas

18-10  | ALPHEN A/D RIJN - Scholieren op middelbare scholen dragen in de eerste twee schooljaren een te zware schooltas met zich mee. Dit blijkt uit onderzoek van Van Os tassen en koffers, dat onderzoek deed naar het gewicht van schooltassen onder scholieren van vier middelbare scholen.

45 procent brugklassers heeft een te zware tas
Twaalfjarige scholieren hebben gemiddeld een lichaamsgewicht van 41 kilogram. Uitgaande van de door ergotherapeuten gestelde norm, dat een schooltas maximaal 10 procent van het lichaamsgewicht mag wegen, is het maximaal te dragen gewicht van een schooltas 4,1 kilogram. Uit het onderzoek blijkt dat de schooltassen gemiddeld echter 4,6 kilogram wegen. De schooltassen van bijna 45 procent van alle eerstejaars scholieren zijn hiermee te zwaar.

 

In het tweede schooljaar blijken de schooltassen ook teveel te wegen. Weliswaar valt het gemiddelde gewicht van de tas (4,6 kilogram) binnen de 10 procent regeling van het lichaamsgewicht (13 jarigen hebben gemiddeld een lichaamsgewicht van 46,5 kilo). Toch neemt 40 procent van de scholieren in het tweede jaar een te zwaar beladen schooltas mee.


Pas in het derde schooljaar is er een sterke kentering zichtbaar en worden er bijna geen schooltassen meer meegenomen die te zwaar zijn. Dit komt doordat het lichaamsgewicht van zowel jongens als meisjes met de jaren verder toeneemt, maar ook omdat de schooltassen in de latere leerjaren (inclusief de eindexamenklassen) niet meer zo zwaar zijn zoals in de brugklas.

 

Bekijk hier het gehele schooltassen-onderzoek.

 

Geen regelgeving in Nederland

 

In Nederland is er geen regelgeving over het gewicht van schooltassen. In Duitsland en Oostenrijk is het advies van ergotherapeuten, dat de schooltas maximaal 10% van het lichaamsgewicht mag wegen, wel opgenomen in officiële regelgeving.  


Wat kun je als ouder nou doen aan die enorme tas?

 

1. Zorg dat uw kind alleen bij zich heeft wat hij nodig heeft die dag en kijk daar kritisch naar. Dat geldt voor de lesboeken, maar zeker ook voor de overige schoolspullen.  Als er een geodriehoek in de tas zit, hoeft er echt geen liniaal meer in. Ook hoeft er geen hele Bruna-winkel aan pennen en dergelijke in te zitten. Twee pennen, een potlood, simpele puntenslijper, gum en eventueel 5 kleurpotloden is meer dan genoeg vulling voor de etui.

 

2. Als uw kind graag een multomap heeft waar alle vakken inzitten. Geef het dan een collegeblok mee naar school en laat de map thuis. De aantekeningen uit de klas kunnen thuis netjes in de map bij het goede vak gedaan worden.

 

3. Als uw kind voor een bepaalde les een werkboek heeft met verschillende delen, hoeft hij alleen deel A of 1 mee te nemen. Wanneer er een volgend deel nodig is, zal de docent dit duidelijk aangeven in de les.

 

4. Heeft uw kind een laptop of tablet nodig op school. Kijk dan goed naar het formaat en gewicht. Bepaal vooraf wat nodig is. Een extra groot scherm, of extra toetsenbord, betekent ook meer gewicht. En als er dan een lichtgewicht laptop gekozen is, stop deze dan ook in een lichtgewicht beschermhoes.

 

5. Wilt u uw zoon of dochter drinken mee naar school geven. Geef hem dan een lege fles mee, deze kan hij met water vullen op school en scheelt toch een halve kilo gewicht op zijn of haar rug. Minder lekker dan cola, maar wel een stuk gezonder.

 

 

6. De rugzak moet meestal mee op een fiets. Zeker voor kinderen die ver moeten fietsen is een goede bagagedrager erg belangrijk. Laat u adviseren bij de fietsenwinkel.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    poehee@gmail.com (vrijdag, 15 januari 2021 09:12)

    poehee wat is dit lekker