· 

8 tips om een goede planning te maken én je er aan te houden!

Morgen twee toetsen en een so, een berg huiswerk en vanavond voetbaltraining. Hoe moet je dat nou aanpakken? Je hoort je mentor én moeder al zeggen dat je beter moet plannen. Maar hoe pak je dat aan? Je wilt wel je best doen en al je huiswerk maken, maar het lukt gewoon niet altijd. Overschrijven in de pauze is dan vaak een oplossing en een paar onvoldoendes zijn niet zo erg. Maar als dit structureel aan de hand is, worden die paar onvoldoendes een hoop onvoldoendes en raken ouders én leraren in de stress. Toch is plannen en je aan de planning houden niet zo lastig als het lijkt. Met deze 8 tips lukt het jou ook!

1. Besteed één keer veel tijd aan het maken van een planning. Maak een systeem voor jezelf dat jij begrijpt en dat voor jou werkt. Als je dit één keer goed doet, kun je deze planning vaak gedeeltelijk kopiëren voor de komende planningen die je gaat maken.

 

2. Zorg dat je weet hoe lang je ongeveer over bepaalde onderdelen van je huiswerk doet. Als je weet dat je een bladzijde woordjes in een kwartier kent en dat je tien minuten nodig hebt om een bladzijde sommen van wiskunde te maken, helpt dat om een realistische planning te maken.

 

3. Zorg dat alle dingen die je moet doen op je planning komen te staan. Dus ook de voelbaltraining, zangles, avondvierdaagse en de moment dat je wilt afspreken met vrienden of wilt gamen. Zo kun je meteen zien op welke dagen je meer en op welke dagen je minder tijd hebt om je huiswerk te maken.

 

4. Zorg dat je toetsen en leerwerk goed verdeelt over de dagen. Zo kun je iedere dag een beetje leren en hoef je niet uren te stampen voor een grote toets. Zorg wel dat je even herhaalt wat je de vorige dag geleerd hebt, anders zakt het weg. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een samenvatting, vragenkaartjes of je laten overhoren door iemand.

 

5. Houd je planning actueel. Als je er huiswerk bij krijgt, plan het dan in. Als je een gedeelte van je planning gedaan hebt, streep dit dan af. Dit kost je iedere dag vijf minuten, maar zorgt er wel voor dat je goed overzicht houdt. Vind je het lastig om je aan je planning te houden? Dan kun je beloningen voor jezelf inbouwen. Iets waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een half uur gamen als je planning voor die dag af is. Zorg wel dat je dit dan ook op je planning zet 😉.

 

6. Soms gebeuren er dingen op de dag waardoor het niet lukt om je planning te halen. Dat kan gebeuren en is niet erg. Plan de dingen die even kunnen wachten later opnieuw in en doe alleen de dingen die echt die dag moeten. Zorg ook dat je voldoende ontspanning hebt op je planning. Even iets anders doen zorgt ervoor dat je daarna weer beter kunt leren.

 

7. Zet je telefoon uit of op stil tijdens het maken van je huiswerk. Zorg ook dat je games en chats op je pc weg klikt. Zoek een plekje op waar je rustig kunt werken en leren zonder gestoord te worden. Hoe minder afleiding hoe eerder je klaar bent. Zorg er dan ook voor dat je alles bij de hand hebt.

 

 

8. Soms heb je meer tijd nodig voor een onderdeel van je huiswerk dan je dacht nodig te hebben. Stop als de tijd om is en plan de rest opnieuw in. Daarmee haal je alleen dit onderdeel van je planning niet en loopt niet je hele planning in het honderd.


 

 

Lukt het je met deze tips nog niet om een goede planning te maken én je er aan te houden. Dan is het tijd dat je les krijgt bij Huiswerk met een koekje. Wij kunnen het je leren. Succes! Je kunt het.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0