· 

Hoe kom je die lange vakantie door?

 

Nog één dagje en dan gaan we de laatste schoolweek in. Het weer is warm, de kinderen zijn moe, docenten eigenlijk ook. Tijd voor vakantie. Maar die laatste week nog. Gelukkig is deze week vaak maar half gevuld en worden er nauwelijks meer les gegeven. Deze week is de aanzet naar zes weken vakantie. Heerlijk even geen school. Maar hangende pubers, verveelde kinderen, minder ritme en structuur kunnen er voor zorgen dat je als ouder school gaat missen. Hoe kom je met je kinderen die vakantie door? Met deze vijf tips gaat het zeker lukken.

 

1. Regelmaat en structuur

Vergeet niet dat  kinderen het beste varen op regelmaat en structuur. Dus probeer dit niet helemaal te verliezen. Natuurlijk mag er uitgeslapen en opgebleven worden, maar zorg ervoor dat dit binnen de perken blijft. Vooral pubers kunnen tot in de middag in bed blijven liggen, en zijn dan in de avond niet moe. Spreek af dat iedereen om tien uur beneden is bijvoorbeeld of rek de bedtijd op met maximaal een uur ten opzichte van schoolweken.

 

2. Relax

Het is vakantie, de kinderen zijn vrij en hoeven even niks. Probeer daar van te genieten. Als je meer tijd met elkaar doorbrengt hebt je ook meer tijd om je aan elkaar te irriteren. Natuurlijk laat je niet alles over je kant gaan, ook niet in de vakantie. Maar kies je gevecht. Is het echt nodig om je boos te maken over die onderbroek in de gang? Of kun je het met wat relativeringsvermogen en humor ook oplossen?

 

3. Project

In de vakantie is er meer tijd. Het is leuk om je kind in deze vrije tijd een project te laten doen. Dat kan van alles zijn. Zijn kamer schilderen, iedere week een keer de warme maaltijd verzorgen, een nieuwe pup zindelijk maken, een ontwerp maken voor de verbouwing van de tuin, een verhaal schrijven, verzin het maar. Let wel op dat je kind het project ook leuk vindt én dat het zijn/haar project is. Bemoei je er dus ook niet tegen aan. ‘Let it be’, zouden de Beatles zeggen en laat je verrassen.

 

4. Neem de tijd

Probeer de vakantie te gebruiken om te investeren in je kind. In de waan van de dag vliegen we door de tijd en vergeten soms even stil te staan. Kinderen, ook de oudere vinden het enorm fijn als ze exclusief tijd hebben met papa of mama. Een spelletje doen, winkelen, samen een film kijken of even kletsen. Het is heel waardevol voor je kind. Zet je telefoon even op stil, leg hem weg en verdiep je even in dat fantastische kind van je.

 

5. Kamp

Voor veel gezinnen is het niet weggelegd om op vakantie te gaan. Of moeten ouders een deel van de vakantie werken. Overweeg eens om je kind op kamp te laten gaan. Er zijn kampen door heel Nederland en met uiteenlopende thema’s, ook voor ouders met een minder groot budget. Bij sommige kampen blijven de kinderen slapen, bij andere haal je ze aan het einde van de dag op. Er is voor ieder kind een kamp dat bij hem of haar past. Ik heb zelf jaren als vrijwilliger gewerkt op de Zomerkampen Breda (ZOKA). Deze weken waren vermoeiend maar altijd een feestje voor de kinderen en de vrijwilligers. Ze hebben nog enkele plekjes; voor meer informatie, kijk op http://www.zomerkampenbreda.nl/wordpress/

 

 

Fijne vakantie, ook voor de papa’s en de mama’s!

Reactie schrijven

Commentaren: 0